Grzybica pochwy to uciążliwa przypadłość, z którą musi się zmierzyć wiele kobiet. Jak walczyć z takim problemem? Jednym z najważniejszych kroków w walce z grzybicą będzie zadbanie o swą dietę. Im zdrowsze menu pojawi się na naszym talerzu, tym silniejsza stanie się naturalna odporność naszego organizmu. Na jakich zasadach opiera się zatem dieta przeciwgrzybicza?
Dieta przeciwgrzybicza ma jeden cel – zmniejszyć ilość tych składników, które mogą okazać się dobrym źródłem pożywienia dla atakujących nasz organizm drożdżaków. Dieta taka pomaga jednocześnie w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w pochwie, dzięki czemu ryzyko rozwoju takiej infekcji staje się mniejsze.
Jaka dieta przy grzybicy sprawdza się najlepiej
Ta, w której cukier pojawia się sporadycznie lub wcale. Warto pamiętać, że drożdżaki uwielbiają cukier, zatem im więcej słodyczy pojawia się w naszej diecie, tym większa skłonność do takich infekcji. Dieta przeciwgrzybicza powinna też wykluczyć obecność takich produktów, jak białe pieczywo czy ziemniaki. A co z owocami? Choć są one cennym źródłem witamin, w wielu z nich znajduje się sporo cukru. Z tego też względu w czasie walki z grzybicą warto odstawić na bok owoce, za to znacznie częściej sięgać po warzywa. Cennymi składnikami w menu osób walczących z grzybicą mogą się okazać takie produkty, jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, kefir oraz zsiadłe mleko. Dlaczego? Bo dzięki nim można uzupełnić florę bakteryjną swego organizmu o pałeczki kwasu mlekowego. To dzięki nim drożdżaki mają większe problemy z rozwojem, a my możemy skuteczniej radzić sobie z grzybicą oraz towarzyszącymi jej dolegliwościami.
Candida dieta to cenne wsparcie dla tych kobiet, które walczą właśnie z grzybicą pochwy, oraz dla tych, które chcą skutecznie zapobiegać jej nawrotom. Warto pamiętać, że wprowadzenie kilku prostych zmian w menu może uchronić nas przed wieloma uciążliwymi problemami.
Jeśli chcesz więcej porad dietetycznych, nic prostszego – wstąp na Face Palm i ciesz się treściwą lekturą.