Koper włoski jako źródło zdrowia

koperek

Koper włoski to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, która jest bardzo popularna na całym świecie. Składa się z białej cebulki i długiej zielonej łodygi. Może rosnąć niemal wszędzie. Najlepsze jest to, że wszystkie części rośliny kopru włoskiego, w tym nasiona, łodyga i liście, są jadalne. Z tego względu można czerpać korzyści ze wszystkich z nich.

Jedną z największych korzyści płynących ze spożywania kopru włoskiego jako warzywa i przyprawy jest to, że zarówno cebulka, jak i nasiona zawierają błonnik pokarmowy, który, jak wykazano, wspomaga zdrowie serca i różnorodność mikrobiomu jelitowego. Już jedna surowa cebulka kopru włoskiego zawiera ponad 3 gramy błonnika, a garść nasion kopru włoskiego – ponad 2 gramy błonnika. Oznacza to, że można uzyskać około 11% dziennego zapotrzebowania na błonnik, dodając koper włoski do sałatki lub przygotowując z niego sos. Nasiona kopru włoskiego można również dodawać do niektórych deserów, np. jogurtu lub puddingu ryżowego.

Co więcej, błonnik zawarty w koprze włoskim sprawia, że jest on odpowiednim pokarmem dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest również bardzo sycący, więc pomaga uniknąć ciągłego uczucia głodu, co jest kluczowe dla kontrolowania wagi i pomagania w utracie tłuszczu przy jednoczesnym utrzymaniu deficytu kalorycznego.

bardzo dobra dla organizmu jest również herbata. Zapoznaj się z najlepszymi herbatami dla zdrowia na www.lajf.pl.

Witaminy i minerały

Szeroki zakres witamin i minerałów zawartych w koprze włoskim wspomaga również budowę kości. Na przykład koper włoski zawiera fosforany i wapń, również ważna jest witamina K, ponieważ modyfikuje białka macierzy kostnej, poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszać wydalanie wapnia z moczem.

Szeroka gama silnie działających związków roślinnych zawartych w koprze włoskim może pomóc w ochronie przed chorobami przewlekłymi, w tym niektórymi rodzajami raka. Selen jest składnikiem mineralnym występującym w koprze włoskim, ale nie w większości owoców i warzyw. Przyczynia się do funkcjonowania enzymów wątrobowych i pomaga w detoksykacji niektórych związków powodujących raka w organizmie. Selen może również zapobiegać stanom zapalnym i zmniejszać tempo wzrostu nowotworów.

Nasiona kopru włoskiego mają wiele do zaoferowania

Nasiona roślin są doskonałym źródłem składników odżywczych, a koper włoski nie jest tu wyjątkiem. Jego nasiona zawierają bogactwo witamin i minerałów, takich jak witamina A, wapń, magnez, żelazo i potas, oraz są bogate w wiele ochronnych przeciwutleniaczy i innych związków odżywczych.

Ponadto olejek eteryczny z nasion kopru włoskiego zawiera ponad 87 związków lotnych, takich jak kwas rozmarynowy, kwas chlorogenowy i kwercetyna. Wszystkie te związki współpracują ze sobą, aby zwalczać wolne rodniki, utrzymywać zdrową równowagę bakteryjną, wspomagać wątrobę i wzmacniać naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Koper włoski, dzięki swoim naturalnym właściwościom przeciwutleniającym, może pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego i zmniejszeniu ryzyka chorób przewlekłych. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób zapalnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i choroby zapalne skóry, takie jak egzema, łuszczyca i trądzik.

masaz Poprzedni post Jak zadbać o stopy?
Następny post Drugi podbródek – jak się go pozbyć?