Rodzaje i mechanizm działania cukrzycy

cukrzyca

Cukrzyca to zaburzenie poziomu cukru we krwi. Nadmiar glukozy w krwiobiegu nie dostaje się do komórek i tkanki mięśniowej organizmu, gdzie działa jak paliwo, które można spalać jako energię. Diabetycy często czują się ospali i zmęczeni.

Aby dostać się do komórek, glukoza musi zawierać zarówno insulinę, jak i GTF (czynnik tolerancji glukozy). Insulina działa jak klucz. Otwiera „drzwi” komórki, dzięki czemu glukoza może dostać się tam, gdzie może być przechowywana i wykorzystywana jako energia. Insulina jest wytwarzana przez komórki beta trzustki. W normalnych warunkach trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, aby wykonać zadanie. Produkcja insuliny następuje wkrótce po jedzeniu. Z cukrzycą jest inaczej.

Jedzenie, które spożywasz, zamienia się w glukozę. Ile zależy od rodzaju jedzenia i tego, ile jesz. Posiłek bogaty w proste węglowodany doprowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Węglowodany złożone potrzebują więcej czasu na przekształcenie w glukozę. Trzustka zaczyna produkować insulinę, dzięki czemu nadmiar cukru może zostać przetransportowany do mięśni i innych komórek ciała w celu przyszłego przechowywania i wykorzystania jako energia.

Istnieją dwa rodzaje diabetyków. W typie 1 trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, aby wprowadzić glukozę do komórek. Przy niewielkiej ilości insuliny, która transportuje nadmiar glukozy do komórek, glukoza pozostaje w krwiobiegu, gdzie gromadzi się do niebezpiecznych poziomów i zaczyna siać spustoszenie w narządach. Typ 1 to

zwykle występuje we wczesnych latach i zwykle uderza dzieci i młodych dorosłych. Powód, dla którego trzustka nie produkuje insuliny, jest niejasny, choć zakłada się, że trzustka ulega uszkodzeniu lub jest atakowana przez własny układ odpornościowy organizmu. Rak trzustki może przyczyniać się do braku insuliny, chociaż stan ten występuje rzadko u dzieci. Jeszcze inną przyczyną jest wypalenie, które prowadzi do nadprodukcji insuliny i ewentualnego wypalenia trzustki.

Bez względu na przyczynę, diabetycy typu 1 wymagają zastrzyków insuliny, aby wykonać pracę, której trzustka nie może wykonać. Muszą przyjmować insulinę przed każdym posiłkiem, aby kontrolować poziom cukru we krwi i potrzebują go do końca życia. Tylko 5% diabetyków zalicza się do kategorii typu 1.

Większość diabetyków to osoby z cukrzycą typu 2. Mają zdrową trzustkę, która wytwarza odpowiednią ilość insuliny, ale insulina nie jest w stanie „otworzyć drzwi” komórek, aby glukoza mogła wniknąć. Aby to zrekompensować, trzustka wytwarza więcej insuliny, aby wykonać zadanie. Ale często komórki stają się odporne na insulinę – po prostu się nie otwierają. Taka sytuacja sprawia, że trzustka produkuje jeszcze więcej insuliny. W końcu trzustka nie może już więcej produkować i wypala się. Cukrzycy typu 2 nie mają braku insuliny. Komórki po prostu nie rozpoznają insuliny.

Powodem tej insulinooporności jest fakt, że większość diabetyków typu 2 ma nadwagę i otyłość. Aż 90% diabetyków typu 2 ma nadwagę lub otyłość. Wykazano, że tłuszcz wokół brzucha działa jak oddzielny narząd, wytwarzając związki, które mogą uodpornić komórki. Nadmiar tłuszczu zaburza funkcjonowanie komórek. Wystarczy zrzucić kilka kilogramów, aby lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Oczywiście utrata wagi to nie jedyne rozwiązanie. Oprócz nadwagi, problem pogłębia siedzący tryb życia. Komórki potrzebują tlenu i odpowiednich składników odżywczych, które czynią je elastycznymi i lepiej zdolnymi do przyjmowania glukozy. Odpowiednia ilość ćwiczeń pomaga im wykonywać pracę.

Ciało ludzkie jest stworzone do aktywności. Bez jakiejś czynności, czy to tak prostej jak chodzenie, gotowanie czy sprzątanie, komórki nie mogą funkcjonować. Dieta składająca się z wysoce wyrafinowanej i przetworzonej żywności naładowanej tłuszczem i cukrem stanowi standardową dietę większości wszystkich, ale niewiele pomaga tym komórkom. Cukrzyca plasuje się na blisko trzecim miejscu za chorobami serca i rakiem. Wiele produktów spożywczych, które kupujesz, zawiera dużo tłuszczu, cukru i soli oraz niewiele niezbędnego błonnika, jak u naszych wczesnych przodków. To brak odpowiedniego pożywienia prowadzi świat do epidemii cukrzycy.

W tworzeniu tekstu pomagał nam zespół przygotowujący artykuły na portal ezielona.pl. Zerknij, jakie ciekawe tematy pojawiają się na tej stronce.

Poprzedni post Drugi podbródek – jak się go pozbyć?
Następny post Skutki uboczne po szczepieniu na grypę (i jak je złagodzić)